Nenápadná kořenová zelenina sytě rubínové barvy, to je červená řepa, která je doslova nabitá pozitivnímu účinky na naše zdraví.
Tip: řepu jezte nejlépe syrovou, vařením se obsah užitečných látek rapidně snižuje.
Věděli jste? Červená řepa se používá jako afrodiziakum již po tisíce let
Účinky na zdraví:
- pomáhá snižovat hladinu cholesterolu
- snižuje krevní tlak
- chrání před aterosklerózou
- snižuje horečku
- zlepšuje náladu
- zmírňuje deprese
- odplavuje stres
- pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám
- působí jako prevence rakoviny tlustého střeva
- posiluje imunitní systém
- podporuje výkon a vytrvalost (pro sportovce je vhodné vypít sklenici šťávy před výkonem)
- prevence vzniku mrtvice
- detoxikuje tělo
- zabraňuje problémům s dýcháním
- podporuje mozkové funkce
Pozor: osoby, které mají problémy s ledvinami nebo žlučníkem by se měli konzumaci řepy raději vyhnout
Jak ji konzumovat?
Červenou řepu můžete konzumovat ve formě šťávy, smoothie nebo z ní udělat salát, pomazánku či si na ní pochutnat v sušené formě. Variant je mnoho a doporučujeme recepty střídat, aby se vám nepřejedla. Výborná varianta je salát s červenou řepou a kozím sýrem. A pokud chcete experimentovat, můžete vyzkoušet řepu i ve sladkých receptech. Za zmínku stojí brownies z červené řepy a banánu. Schválně zkuste, zda červenou řepu ve sladkém moučníku ucítíte. Ideální pochoutka k odpolední kávě. A pokud vás sladké recepty z řepy osloví, není od věci upéct dort z řepy a mascarpone.
Věděli jste? V Babylonii ji přezdívali elixír zdraví a mládí
Základní pomazánka z červené řepy
Budete potřebovat:
- 1 malou červenou řepu
- 200g lučiny
- 100g nastrouhaného eidamu
- 3 stroužky česneku
- sůl a pepř
Postup:
- syrovou řepu oloupejte, nastrouhejte a utřete s česnekem
- přidejte lučinu, nastrouhaný sýr, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte
- dejte odležet do lednice a pak podávejte s čerstvým celozrnným pečivem
- dobrou chuť
Tip: pro ozvláštnění můžete přidat majonézu nebo vlašské ořechy